25 липня відзначається свято Святого Христофора, який, завдяки переказам і легенді, вважається покровителем усіх подорожуючих, автомобілістів, подорожніх. Амулети цього святого великомученика часто зустрічаються в транспортних засобах. Ким же була ця людина і за що був зарахований до лику християнських святих? Варто розібратися.

Міфи та легенди

За часів правління імператора Деция Траяна жив чоловік на ім'я Репрев (в інших джерелах його звуть Офферо). У боях при Мармарисі він потрапив в полон до римлян і служив у римській когорті. Він відрізнявся величезним ростом і міцною статурою. Є відомості, що у нього була песья (собача) голова. За однією версією - він був кіноцефалом, представником племені саме з таким зовнішнім виглядом. За іншою - майбутній святий був дуже гарний і постійно страждав від зайвої уваги жінок. Він спеціально упросив Господа, щоб той спотворив його. Але частіше йдеться про лик святого без всяких пояснень, як про потворний.

Репрев вірив в Христа і негативно ставився до тих, хто переслідував християн. Якось він вирішив знайти наймогутнішого правителя в світі, щоб коритися і служити йому. У своїх пошуках він одного разу зустрів в пустелі сатану. Але на їх шляху був хрест, і сатана побоявся пройти повз.

Тоді Репрев зрозумів - той не наймогутніший правитель. Після цього богатир зустрів святого відлюдника. Той наставляв його на шлях істинний, пропонував проводити час в молитві і постити. Але майбутній святий відмовився - він боявся втратити сили.

Самітник відправив його до річки, яка розлилася після сильних дощів і вийшла з берегів. На березі силач викорчував пальму, з якої зробив посох. І почав допомагати людям переправлятися через вируючі потоки річки.

Одного разу Репрева про допомогу попросила дитина. Велетень посадив малюка на спину і ступив у бурхливі потоки. Але дитина виявився неймовірно важкою навіть для дуже міцної людини. За однією з версій, він захопив супроводжуючого під воду і там охрестив його, давши ім'я Христофор. Коли з великими труднощами вони вибралися на берег, Репрев опустив дитину на землю і поцікавився, хто він? Чому піддав такому випробуванню, нібито він ніс на плечах весь світ. Дитя відповіло, що він ніс не тільки весь світ, а й того, хто його створив. «Я Ісус Христос, Цар Небесний» - зізналася дитина. На підтвердження своїх слів він запропонував Христофору закопати посох в землю, як знамення, і вже на наступний день той розцвів і почав давати плоди.

Будучи в Самосі Христофор на прийомі царя Лікія (за іншою версією - імператор Деціі) пояснив, хто він такий: «Раніше мене звали Репрев, я був носієм. А тепер я - Христофор, людина, яка несла на собі Христа». Правитель вирішив випробувати богатиря і замкнув його з двома блудними дівами - Каллінікеєю і Акилиною. Ті повинні були обпоїти Христофора і змусити його відректися від віри. Але в міру спілкування той зумів переконати заблудлі душі і звернути їх у віру - і все сталося навпаки. Повернулися до імператора жінки, оголосили себе християнками. За це їх жорстоко катували, і вони мученицьки померли.

Після цього Христофора піддали тортурам - сорок лучників вистрілили в нього. Але шкоди майбутньому святому не заподіяли - стріли не попали в нього, а одна з них потрапила в око гонителю-царю. Але на цьому мучитель не зупинився - він наказав обезголовити Христофора. А також за його наказом були страчені воїни, послані за святим - вони також увірували в Христа. Христофор зустрічав свою смерть з молитвою на устах - він просив Бога захистити всіх, хто в нього повірив, захистити від землетрусів, пожеж, штормів, від раптової смерті. Тіло святого в Олександрію відвіз Петро Атталійскій. Він став одним з «14 помічників в біді».

Святий в різних релігіях світу

Після смерті Христофор був зарахований до лику святих. Він ніс Христа на печах, коли переправляв на берег, в тілі - коли займався самобичуванням, в дусі - коли щиро молився, в роті - коли читав проповіді.

На честь його спорудили безліч статуй, він став присутнім на зображеннях, які наносилися на зовнішні стіни будівель - вони були помітні здалеку і давали всім захист святого. Усередині церков робили фрески - за народним повір'ям вважалося, що подивилися на них, отримували повний захист на цілий день - з ними нічого поганого не могло статися. А ще цей факт був стимулом відвідувати частіше храм Господній.

Цей великомученик зустрічається в пізньоєгипетських зображеннях - його малюють собакоголовий Анубісом, який несе хлопчика на ім'я Гор. Також є версія, що Геракл з Еротом-дитиною на спині - це теж Христофор. Його малюють велетнем з бородою - віддалено риси обличчя нагадують імператора Петра.

За традиціями східної Церкви святого малюють з собачою головою. Він тримає пальмовий ціпок, як символ доказу Господньої ласки. Також це може бути дубина або зелена гілка пальми з фініками. Христос-малюк в руках тримає яблуко (райське) - символ миру. В ісламі і іудаїзмі також є прототип святого - в його ролі виступає праотець Авраам, який бажав служити найсильнішому володареві світу. Це був його шлях до усвідомлення Бога. Тридентський собор в XVI столітті невдало намагався знищити його культ. У 1969 рік великомученик був виключений з католицького церковного календаря. Але він продовжує залишатися святим-захисником подорожніх.

Амулет - оберіг для автомобілістів і подорожуючих

Оберегами в XVI і XVII століттях вважалися викарбувані монети із зображенням святого Христофора. Зараз амулети святого роблять з різних дорогоцінних металів.

Наприклад, компанія LUNET пропонує оригінальні, витончені амулети, які беруть в дорогу мандрівники, розміщують в автомобілях. Вважається, що наявність такого оберега не допустить аварій і непередбачених ситуацій, захистить від нещасть в дорозі. Також амулет носять в якості брелка. Купівля такої речі - відмінний подарунок-оберіг.